Publicat în SARS-CoV-2

Când se va obține „imunitatea de turmă”? Cazul Manaus

Într-o notiță anterioară, făceam următoarea afirmație: El (virusul SARS CoV-2 n.n.) circulă în continuare și va continua să circule până când 80% din populație se va imuniza”. Un prieten, Teodor Nedelcu pune o întrebare „Domnule profesor, un necunoscător în domeniul medicinei, ca mine, ar dori să comentați un pic afirmația «virusul va continua să circule până când 80% din populație se va imuniza». Ce se întâmplă cu celelalte 20 de procente?”. Grăbit, nu stau să gândesc și dau răspunsul cu care ne îndoctrinează epidemiologii și infecționiștii „Celelalte 20 de procente sunt protejate de imunitatea celorlalți.” Luat de val, am uitat de genetică, de individualitate, de specificitate de grup etc. M-am comportat ca un „expert orgolios și mărginit”.

Miracolul Manaus – cum îl numește presa – a fost ca un duș rece, care m-a adus cu picioarele pe pământ.

Manaus este capitala statului brazilian Amazonas. Este al șaptelea oraș ca mărime din Brazilia, cu o populație estimată în 2019 de 2.182.763 persoane și o suprafață terestră de aproximativ 11.401 km2. Este situat în apropierea confluenței râurilor Negro și Solimões. Orașul a fost fondat în 1669 ca Fortul de São José do Rio Negro. Manaus este situat în centrul celei mai mari păduri tropicale din lume. A fost unul dintre cele douăsprezece orașe gazdă ale Cupei Mondiale din 2014, precum și gazda uneia dintre cele cinci subsecțiuni ale Jocurilor Olimpice de vară din 2016.

Primul caz de infecție cu SARS CoV-2 în Manaus a fost raportat pe 24 martie 2020, după care (mai ales datorită atitudinii președintelui conservator al Braziliei, Jair Bolsonaro) se declanșează o campanie „apocaliptică” a presei internaționale.

Iată ce scrie The Guardian în 30 aprilie 2020:

Dezastru total: Manaus umple gropi comune în timp ce Covid-19 ajunge pe AmazonZiua și noaptea, morții sunt înhumați în pământul amazonian – ultimele victime ale unei pandemii devastatoare, care ajunge acum adânc în inima pădurii tropicale braziliene. Duminică, 140 de cadavre au fost înhumate în Manaus, capitala a statului Amazonas. Sâmbătă, 98. În mod normal, cifra ar fi mai aproape de 30 – dar acestea nu mai sunt vremuri normale. Experții și oficialii spun că mai mulți factori explică intensitatea catastrofei, care afectează cel mai mare oraș din regiunea Amazonului. Una este că epidemia de coronavirus a lovit la capătul sezonului ploios, când bolile respiratorii sunt frecvente și spitalele sunt deja aglomerate. Un alt aspect este că serviciul de sănătate cronic subfinanțat de Manaus era slab echipat și nu avea personal suficient chiar înainte ca personalul medical să înceapă să contracteze COVID-19. Dar mulți dau vina pe eșecul guvernului de a implementa în mod eficient măsuri de izolare după detectarea COVID-19. Pe 23 martie, guvernatorul statului a instituit o stare de urgență, ordonând închiderea tuturor întreprinderilor (anulată de președinte n.n.), Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar trebui să își asume vina pentru subminarea deliberată a acestor măsuri. (sursa The Guardian)

O lună mai târziu, intervine BBC cu știrea „Cum coronavirusul trece prin Brazilia”. Citez „Focarul de coronavirus din Brazilia este unul dintre cele mai grave din lume, cu peste 2 milioane de cazuri înregistrate din martie. De fapt, este a doua țară cea mai afectată după SUA. Peste 74.000 de oameni au murit cu virusul acolo…. În capitala statului Manaus, un bărbat poate fi văzut aranjând sicrie la un salon funerar. Oficialii au avertizat că stocul de sicrie din regiune ar putea să se epuizeze. Aceștia au fost forțați să sape mari locuri de înmormântare, pe măsură ce decesele au crescut, iar sărăcia și malnutriția au făcut din combaterea virusului din inima pădurii tropicale amazoniene o provocare majoră. (…) Dar, în ciuda creșterii numărului de cazuri, nu a existat încă un blocaj național. Statele și orașele și-au adoptat propriile măsuri, (…), iar datele au arătat ulterior că respectarea acestora a scăzut odată cu trecerea timpului. Ordinele de ședere la domiciliu și alte restricții au fost criticate de președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, care le-a denunțat drept „dictatoriale”. S-a alăturat chiar protestelor anti-blocaj din capital Braziliei. El a susținut că blocările regionale au un efect mai dăunător decât virusul în sine și a acuzat mass-media că răspândește panică și paranoia… (sursa BBC).

Presa internațională afirmă că situația în Manaus este dramatică. Sistemul spitalicesc este în colaps. Pacienții cu coronavirus sunt refuzați la internare. Necesitățile de bază – paturi, targă, oxigen – nu sunt rezolvate. Ambulanțele refuză să ia pacienți. Oamenii mor acasă. Groparii nu au putut ține pasul cu înhumările. Se prezintă imagini cu ambulanțe în șir la poarta spitalului, sicrie aliniate, personal medical care învinuiește populația că nu respectă recomandările și răspândește virusul etc. (vă sună cunoscut?). Surplusul de mortalitate este de 3000 cazuri (la o populație de peste 2 milioane de locuitori). Se prognozează o catastrofă umană. Primarul din Manaus, Arthur Virgílio Neto, a declarat că „a luptat pentru izolare socială”. „Încercarea a eșuat”, a spus el. „Nu a existat o izolare socială reală. Oamenii au ieșit încă și nu s-a înțeles de ce. În cele mai dificile ore, mergeam la spitalul de campanie, mă blocam în trafic și mă gândeam: „De ce oamenii nu sunt acasă? Ce fac?”. (sursa Washington Post)

Apoi, la jumătatea lunii iulie, în mod neașteptat, – fără o explicație, lucrurile se îndreaptă. Numarul pacienților cu coronavirus internați scade (de la peste 1.300 în mai la sub 300 în august), unitățile de terapie intensivă se eliberează, excesul de decese scade (de la 120 pe zi la practic zero), numărul de testați pozitiv (asimptomatici) scade. Viața în Manaus a revenit la normalitate – mult mai devreme decât se așteptau OMS, oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice.

Cum putem sa explicam acest fenomen?

Manaus nu a impus niciodată un blocaj sau alte măsuri stricte de izolare utilizate în Asia și Europa. Puținele recomandări emise (inclusiv purtatul măștii) au fost ignorate de majoritatea oamenilor. Deducem că există alți factori care „au alungat” virusul. Cel mai probabil imunitatea „de turmă”. Dar Manaus nu a trecut niciodată peste 20% de infectări. Atunci, trebuie să adâncim semnificația acestui concept. Să stabilim care este nivelul de transmitere și imunitatea efectivă într-o colectivitate de la care se întrerupe circulația virusului. Când am spus că, la 70-80% populație infectată s-ar ajunge la încetinirea infectării, s-ar putea să fi greșit prin exagerare în cazul SARS-CoV-2. Altfel zis, sigur la această proporție lanțul de transmisie se întrerupe. Acest raționament pleacă de la justificarea și explicarea scopului campaniilor de vaccinare în masă unde, plecând de la rata de transmitere a bolii, se stabilește procentul de persoane care trebuie vaccinate pentru a avea succes. Dar, în același timp, nu trebuie să plecăm de la premisa eronată că toată lumea este la fel. Indivizii diferă, fiind dublu determinați: genetic și ontogenetic. Genetic prin jocul genelor (nu există doi indivizi identici din punct de vedere genetic, cei mai apropiați fiind gemenii monozigoți) și ontogenetic prin evoluția de la naștere la moarte (unii oameni sunt mai activi social, alții sunt mai activi fizic, alții au preocupări spirituale, alții comportamente alimentare specifice etc). În aceste condiții, mulți cercetători afirmă că trebuie să ținem cont de eterogenitatea care e posibil să reducă procentul de infecție la care se poate realiza imunitatea de turmă. Oamenii cu cea mai mare probabilitate de a lua boala și de a o transmite sunt cei mai activi din punct de vedere social sau cei mai sensibili, vulnerabili, care se infectează primii. Dar, odată ce s-au imunizat și sunt în afara potențialului de victime, riscul este mai mic pentru toți ceilalți. Nu știm însă care este (procentual) efectul imunizării lor, dar poate fi o explicație pentru modul de evoluție a epidemiei în Italia (diferențe între Lombardia, Roma, Sicilia) Suedia, Olanda, țările central și est europene în care la măsuri diferite rezultatele medicale au fost aproape identice și la măsuri identice rezultate diferite.

Gabriela Gomes et all., în Individual variation in susceptibility or exposure to SARS-CoV-2 lowers the herd immunity threshold, au ajuns la o concluzie uluitoare: imunitatea de turmă ar putea fi mai mică de 20%. Se afirmă „Pe măsură ce sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) se răspândește, subpopulația sensibilă se epuizează, provocând scăderea incidenței noilor cazuri. Variația sensibilității individuale sau a expunerii la infecție crește acest efect. Persoanele, care sunt mai susceptibile sau mai expuse, tind să fie infectate mai devreme, epuizând subpopulația sensibilă a celor care prezintă un risc mai mare de infecție. Această epuizare selectivă a susceptibilităților intensifică decelerația în incidență. În cele din urmă, numerele susceptibile devin suficient de scăzute pentru a preveni creșterea epidemiei sau, cu alte cuvinte, se atinge pragul de imunitate al efectivelor (HIT). Măsurările exacte ale eterogenității sunt, prin urmare, de o importanță crucială în controlul pandemiei COVID-19.”

În concluzie, merită să reanalizăm conceptul „imunizare de turmă” și prin prisma individualității și suscceptibilității persoanei. Cât privește actuala pandemie, rectific ce am spus anterior și afirm că virusul SARS CoV-2 circulă în continuare și va continua să circule până când o parte din populație se va imuniza. Care este procentul de persoane infectate pentru a realiza „imunizarea de turmă”? Rămâne să vedem.

P.S.: Pentru cei care postează comentarii și îmi trimit tot felul de date și grafice, încercând să mă convingă fie că virusul nu există, fie există și ne așteaptă apocalipsa: convingerea mea de nezdruncinat este că virusul există și determină o afecțiune cu 1% cazuri grave și critice și 80-90% asimptomatici. De aceea trebuie tratată pandemia cu responsabilitate: nici să nu o bagatelizăm, nici să nu o exagerăm. Această pandemie prin particularitățile sale nu justifică măsurile de limitare ale drepturilor civile și sociale.

sursa foto: newsroom.clevelandclinic.org

12 gânduri despre „Când se va obține „imunitatea de turmă”? Cazul Manaus

 1. Buna seara Domnule Profesor!!! va urmaresc cu mare interes inca de la inceputul pandemiei si sunt in asentimentul dvstra intru totul. Sunteti de acord ca mortii de CoViD sunt cauza tratamentelor experimentale cu plaquenil, remdesivir etc… deoarece si OMS ul a declarat la un moment dat ca unul din ele face mai mult rau decat bine!!!! bietii oameni!!!!!
  …. sunt marturii de la o asistenta dintr un spital covid , in urma constatarilor medicilor militari de la fata locului.
  Va stimez si va doresc sa revolutionati mintile oamenilor 🙂

  V am scris pe pagina de facebook in legatura cu fiul meu in varsta de 26 ani … ce parere aveti despre HDL Col= 31 mg/dl, LDL col= 133 mg/dl colesterol total= 186 mg/dl trigliceride= 165 mg/dl, , glicemie=84 mg/dl transaminaze bune in rest totul ok steatoza hepatica gr 2 / un pic supraponderal /dislipidemia pe care o are de la 5 ani descoperita.. o fi ereditara? sa ia sau nu medicamente? unii medici spun ca NU! mananca dulciuri , fainoase ESTE EXTREM DE IMPORTANT PENTRU MINE RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA!!!!!! mentionez ca sunt asistent medical..
  VA ROG SA MA IERTATI PENTRU INDRAZNEALA DE A VA PUNE ACEASTA INTREBARE ❤

  Apreciază

 2. Domnule Profesor,

  Ce nu inteleg e cum treceti pe langa ceva atat de simplu de cunoscut pentru orice practicant de medicina din tara asta. Daca intr-adevar credeti ca 1% din cazuri sunt critice, de cati pacienti internati la ATI e nevoie ca sa se blocheze activitatea spitalelor noastre? Oare numarati si dumneavoastra paturile de ATI de la Pascani, Harlau, Mizil si Bicaz? Oare nu stiti prea bine ca marile spitale universitare, care au intr-adevar expertiza cazurilor critice si care chiar s-ar pricepe sa faca TI de covid, trebuie sa se ocupe si de restul patologiilor? De accidente rutiere, de infarcte, accidente vasculare, reanimare chirurgicala de urgenta? Nu stiti prea bine ca nu prea exista camere individuale, ci saloane de 4, 6, 8 paturi? Asadar cate paturi reale, disponibile pentru Covid avem? Daca se sare de 1000 de pacienti la ATI sistemul va fi blocat. Ca sa nu mai vorbim de lipsa personalului medical si paramedical. Nu e nevoie de 1 milion de cazuri asimptomatice.

  Apreciază

 3. Îmi pun o întrebare: Cum SARS-CoV2 face parte din familia mai numeroasă a coronavirusurilor, o persoană care a fost infectată cu alt coronavirus în trecut și a căpătat anticorpi la acela, poate dezvolta mai repede anticorpi la noul coronavirus?

  Apreciază

 4. Domnule profesor am tot respectul pentru dvs. și vă consider un erou deoarece ați avut curajul să contestați măsurile aberante planetare pe seama acestui așa zis virus.

  Însă vreau să vă spun că acest virus nu a fost izolat (ceea ce ne confirmă și CDC și Ministerul sănătății din Canada – vă pot oferi documentele dacă e cazul) și nici nu i-a fost dovedită patogenitatea acestui așa zis „virus” conform postulatelor lui Koch și/sau Rivers.

  Ba mai mult există medici cum ar fi Andy Kawfman care ne dovedesc că acest așa zis virus ar fi de fapt exozom celular, pe care celula îl lansează din interiorul ei, pentru a se proteja și curăța factorii toxici din mediu. https://www.youtube.com/watch?v=oAM9y8gmDF0

  În plus a mai apărut un studiu in Iunie care ne demonstrează că frecvențele 5G determină apariția de „coronaviruși” la suprafața pielii DIN INTERIORUL celulei … repet DIN INTERIORUL celulei. https://drive.google.com/file/d/1VxiUqVvy3GNYv3XdRZe0LwpWAfu1epUm/view?usp=sharing

  Deci orice factor de stres, de toxicitate, inclusiv electro-magnetică și psihică (determinată de paranoia și efectul Nocebo), determină un răspuns auto-imun în celulă și apariția acestor așa zis „viruși”. Deci nu ar putea exista imunitate de turmă cu adevărat , iar testele astea măsoară fix pix, niște urme genetice care pot fi de la orice așa zis coronaviruși, dar și alte lucruri din genomului uman.

  Nu există necropsii care să ne arate cauza exactă a morților, care ar putea fi foarte bine datorate unui mal praxis medical, sau gazului sarin diluat, antraxului , intoxicatiei cu clor sau chiar remdesivir , a vaccinurilor sau orice alta mizerie din mediu.

  Cu respect,

  Ștefan Mihai

  Apreciază

 5. 1. In trecut, am scris ca imunitatea de turma se realizeaza atunci cand se imunizeaza 1-1/R0 din populatie. Pentru SARS-CoV-2, R0 era calculate la acel moment intre 2.4 si 5.4. Ceea ce ducea la un necesar de imunizare de 58-81%. In prezent, dupa acumularea de noi date, consideram R0 la 2-6, ceea ce da o fereastra de imunitate de turma cuprinsa intre 50-83%. Tot in acea postare am scris ca R0 este strict dependent de caracteristicile populatiei in care evolueaza agentul infectios si am dat exemple. Pentru transmitere, principalul factor genetic este reprezentat de nivelurile de expresie ale receptorului viral ACE-2 (Angiotensin converting enzyme-2). Asta nu este indoctrinare, este epidemiologie 101 si reprezinta rezultatul unor secole de observatie. Indoctrinarea nu se face la epidemiologie sau la boli infectioase, ci la invatamant politico-ideologic, sau in alte locuri unde se predau dogme.
  2. Intr-un studiu de la inceputul lui iunie era raportata o prevalenta globala de aproximativ 2.5% in Brazilia, cea mai importanta observatie fiind ca in bazinul Amazonului erau atinse niveluri de prevalenta de pana la 25%. Pana in iulie, ar fi putut foarte bine sa se realizeze niveluri de peste 50%. In definitiv, epidemia a evoluat in favelas si in conditii in care populatia nu s-a putut izola. Problemele au fost reale si brutale. Intr-o populatie ca cea a Romaniei care are o medie de viata cu 10 ani mai mare, la un asemenea model de raspandire al virusului, mortalitatea ar fi fost probabil de 10 ori mai mare.
  3. IINFECTIA CU SARS-COV-2 NU ESTE ASIMPTOMATICA IN 80% DIN CAZURI! Aceasta este o eroare majora care induce o stare de falsa siguranta. In 80% din cazuri este asimptomatica sau SAU CU SIMPTOMATOLOGIE MODERATA (adica cu simptome de gripa care dureaza pana la 2 saptamani, se slabesc pana la 10 kilograme etc). Cazurile asimptomatice reprezinta 40% din total.
  4. Totalul cazurilor grave este substantial mai mare decat 1%. In 15% din cazuri pacientii se prezinta cu infectii severe (pentru care necesita oxygen) iar in pana 5% din cazuri pacientii pot necesita ventilatie asistata. Rata fibrozei pulmoare post infectie este in curs de calculare dar pare a fi in jur de 20% (ceea ce este enorm, pentru ca acestea vor fi problemele de boala pulmonara cronica in urmatorii 40 de ani). Toate astea sunt calcule generale. Daca pacientii sunt de varste mai mari de 65 de ani, rata mortalitatii este mult mai mare. Daca pacientii au un BMI>45 (i.e., obezitate morbida), infectia este aproape invariabil letala. Daca pacientii au comorbiditati, riscurile de infectie severa si deces sunt substantiale.
  Astea sunt datele reale Iar doctorii care nu le vad, le ignora sau le minimizeaza, nu face bine. Cu tot respectul.

  Apreciază

 6. Postez aici cateva articole despre Manaus. N-a fost exagerare. Sistemul a acolapsat in Aprilie. Iar acum, dupa parerea specialistilor, guvernul Bolsonaro condamna Amazonia la un al doilea val. IN acest moment nu sunt date care sa confirme una sau alta din ipoteze. S-a deschis scoala, asa incat ramane sa vedem ce o sa se se intample in viitoarele luni. Dar pana sa proclamam Victoria, cred ca este mai prudent sa asteptam. Unul din artcole argumenteaza ca populatia din Amazonia ar putea in apt sa fie mai susceptibila la virus.
  https://www.nature.com/articles/s41591-020-1026-x
  https://science.sciencemag.org/content/368/6488/251.1
  Iar acest articol poate reprezenta explicatia incetinirii (dupa parerea specialistilor, temporara) in Manaus si in alte parti. Explica de asemenea si de ce se recomanda folosirea mastii si a altor metode de preventive in massa.
  https://www.nature.com/articles/s41586-020-2404-8
  Daca ati citit, poate o sa se intrebe cei care sugereaza un R0 neglijabil pentru SARS-CoV-2 cum se poate ca in acest context sa creasca numarul de cazuri intr-o populatie susceptibila cu 38% pe zi. Si, gandindu-ne la asta, poate c-o sa intelegem mai bine de ce era absolut necesara incetinirea raspandirii virusului in Martie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s