Publicat în etică medicală, SARS-CoV-2

Adevărul vă va face liberi

Decizia mea de a nu mai interveni în pseudo-dezbaterea privind COVID-19 a trezit numeroase reacții. Am primit numai într-o noapte sute de mesaje (și ele continuă să vină) prin care sunt rugat să mă răzgândesc. Prin urmare, mă simt obligat față de cei care au avut și, poate, mai au încredere în mine să le ofer o scurtă explicație.

Când, în februarie 2020, am intrat în această dezbatere, am fost motivat de faptul că întreaga societate era cuprinsă de panică și emoții negative. Nu am intrat din dorința de notorietate, nici din interese politice sau financiare. Mesajele autorităților din toată lumea (naționale și internaționale) întrețineau o isterie colectivă, iar măsurile recomandate erau dictate de panică și nu de rațiune. Postările mele au dorit să aducă speranță, liniște și rațiune. Am apărat deci drepturile cetățenilor, libertatea religioasă, axându-mă în special pe o analiză etică. Am analizat critic unele măsuri, insistând asupra faptului că sănătatea nu înseamnă numai lipsa bolii sau a unui handicap, ci este un concept mult mai vast, care implică starea de bine fizică, psihică, social-economică și religioasă. Am insistat asupra unei analize cost/beneficiu a măsurilor luate în așa fel încât să fie proporționale cu gravitatea pandemiei. Intenția mea a fost să declanșez o dezbatere, care să conducă la conferințe de consens în concordanță cu adevărul. Într-o criză medicală și social-economică, realizarea solidarității societății (să facem împreună ceea ce nu putem să facem singuri) este esențială. Am crezut că voi contribui, printr-o poziție temperată, la apropierea celor două curente, care se manifestă în societatea românească, apropiere bazată pe adevăr și toleranță.

Știu două lucruri:

1. Știința nu este o religie, ea este un mijloc prin care ne putem apropia de adevăr. Dar în știință, adesea, ce a fost adevăr științific în trecut, nu mai este și în prezent, iar cel care este în prezent, s-ar putea să fie contrazis în viitor.

2. Adevărul la care aspirăm este un adevăr limitat. Nu putem trece niciodată de faptul că gândurile și credințele, ne determină să considerăm că acestea sunt adevărul. Mulți oameni nici măcar nu se deranjează să analizeze rațional ceea ce cred și ajung să-și construiască toată viața pe credințe care pur și simplu s-ar putea să nu fie adevărate. Orice spune mass-media, o celebritate sau un grup de prieteni, pentru aceste persoane devine brusc „adevăr”. Pentru mine, care mărturisesc credința creștină, adevărul absolut  este simplu, și anume, ce a spus: Iisus – Eu sunt Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14:6).

M-am înșelat profund. Calea pe care am ales-o a fost greșită. Grupurile fundamentaliste din toate domeniile sunt opace la orice argument. Nu mă consider infailibil și ceea ce-am afirmat poate să fie uneori eronat. Argumentele mele pot fi contestate și am puterea să recunosc când am greșit. Dar în loc de argumente se folosesc atacuri la persoană, injurii, calomnii, amenințări. Societatea românească este divizată din punct de vedere religios (de exemplu, acele comentarii în care creștini, care ar trebui să urmeze calea iubirii și a toleranței, declară că alți creștini sunt eretici și nefrecventabili), politic, social și cultural. Se respinge orice dezbatere reală și se adâncește prăpastia dintre diferite grupuri ale societății.

Am constatat că efectul luărilor mele de poziții adâncește prăpastia din cadrul societății, în loc să arunce punți către solidarizare. De aceea am luat hotărârea să mă retrag și nu din frică, lehamete, interese sau dezamăgire.

În concluzie, vă îndemn să medidați și să raționați în așa fel încât să găsiți adevărul, pentru că ”Veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi / vă va face liberi.” (Ioan 8:32).

P.S.1 Pentru cei care nu au înțeles una dintre postările mele, o precizare. Există foarte multe firme care fabrică vaccinuri și care nu le produc. A produce un vaccin înseamnă a-l crea, a-l fabrica și a-l pune pe piață. A fabrica un vaccin implică doar utilizarea actului de creație a altuia și punerea pe piață a acestor produse (sub licență sau produse generice).

P.S.2. Sunt conservator (nu folosesc termenul de dreapta pentru că a fost confiscat în România de oportuniști) și, de aceea, în concepția unor progresiști neomarxiști, sunt depășit, ramolit și nefrecventabil. Poate așa este, dar sunt mulți care gândesc la fel ca mine și deci existăm.

sursă foto: unitedfaithchurch.org

14 gânduri despre „Adevărul vă va face liberi

 1. Dumneata să te ocupi de ceea ce te pricepi! Ai devenit un fel de Mihaela Tatoiu. Însă faptul că te pronunți într-o specializare pe care nu o ai, îmi ridică mari semne de întrebare și în privința activității curente. Cum poți să nu-ți dai seama că e imposibil să te pricepi la toate? Mai ales în medicină. Iar nivelul de educație al tuturor fanilor dumneavoastră nu ar face cinste niciunui om. Aștept să vă văd și la Taraf TV. Până atunci, toate bune!

  Apreciază

  1. De ceea ce se pricepe se ocupa, măi tabula rasa. Ia ocupa-te tu de ce te pricepi și dispari. Ești atât de „inteligent”, cu un „nivel de educație” atât de înalt, încât nu ești în stare să combați rațional, cu argumente, tot ce poți sunt atacuri penibile la persoana. Probabil că nici n-ai reușit să citești articolul până la sfârșit. Dar, surpriza, nu e obligatoriu să ne dezonorezi cu prezenta, daca nu-ti place ce scrie domnul doctor. Iar noi, ceilalți, ne rezervam dreptul de a nu ne interesa absolut deloc părerea unui debil cu înclinații fascistoide. Mergi și comentează pe pagina OMS, al cărei șef nici măcar nu e medic, sau pe pagina lui Bill Gates, care mereu e prezent în media cu păreri despre pandemii, viruși, vaccinări și despre câți ar trebui sa fim pe planeta.

   Apreciază

  2. Dumneata realizezi ca seful Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu este medic, nici specialist in medicina, ci este un fost membru de partid comunist din Etiopia?
   Pe logica matale, nivelul de educatie al „fanilor” lui ar fi non existenta, poate chiar la nivelul de biped.

   Apreciază

 2. A doua epistolă a apostolului Pavel trimisă creştinilor tesaloniceni
  Capitolul 2
  1 Fraţilor, vă scriem acum cu privire la modul în care vom fi adunaţi atunci când va veni Stăpânul nostru Isus Cristos.
  2 (În primul rând,) să nu vă schimbaţi convingerile pe care deja le aveţi cu privire la „ziua Stăpânului”. Să nu acceptaţi ca adevărată afirmaţia care susţine că deja a venit această „zi”. Să o respingeţi (ca falsă) chiar dacă cineva ar pretinde că v-o prezintă ca pe o învăţătură specială sau că această concepţie ar exista în vreo epistolă scrisă de noi!
  3 Deci fiţi atenţi la toate modurile în care puteţi fi înşelaţi. Pentru că, de fapt, acea „zi” nu va veni înainte de apariţia apostaziei, când va fi revelat acel om foarte păcătos care (în final) va fi distrus.
  4 El va fi adversarul Dumnezeului adevărat; şi se va opune închinării (autentice) existente. Astfel, îşi va permite (aroganţa) să intre în templul lui Dumnezeu şi se va autointitula „Dumnezeu”!
  5 Amintiţi-vă că deja v-am spus aceste lucruri atunci când am fost împreună cu voi.
  6 Şi voi ştiţi ce îi opreşte apariţia înainte de termen.
  7 Deşi această conspiraţie păcătoasă este într-o continuă activitate, ea nu poate acţiona (împotriva pământului) decât din momentul în care i se va permite.
  8 Atunci îşi va face apariţia acel om foarte păcătos. Dar Stăpânul Isus Se va revela ca să îl distrugă; şi îl va omorî cu suflarea gurii Sale.
  9 (Până atunci,) el se va putea manifesta susţinut de forţa lui Satan. Astfel, va duce în eroare (pe oameni) făcând demonstraţii miraculoase şi minuni.
  10 Tot sistemul lui păcătos de înşelare va avea efect doar faţă de cei care vor fi pierduţi. Ei refuzaseră (să creadă) adevărul care i-ar fi putut salva.
  11 Acest refuz al lor Îl va determina pe Dumnezeu să le trimită o autoritate care le va oferi iluzii şi care îi va face să creadă o minciună.
  12 În acest mod, Dumnezeu va face ca toţi cei care nu au crezut adevărul ci s-au bucurat de nedreptate, să fie condamnaţi.

  Apreciază

 3. Așa cum bine ați spus, “adevărul” dictat de spusele mass-media, nu mai lasă loc analizei raționale, deci credința va fi ca atare. Dumneavoastră ați făcut tot posibilul ca să vă faceți înțeles. Cine a avut urechi de auzit și ochi de văzut, a prins ideea; cine nu, asta e…
  Noi – cei mulți – vă mulțumim și vă apreciem pentru tot efortul depus și pentru tot suportul oferit tuturor, de-a lungul timpului! Vă mulțumim că nu ați renunțat și ați rămas alături de noi, domnule profesor. Vă iubim!

  Apreciat de 2 persoane

 4. Eu cred ca fiind seful catedrei de medicina legala a facultatii de med din Iasi il califica in mai multe ramuri ale medicinei.Ca medic legist esti supra informat si iti da dreptul la asa opinii,nu credeti?

  Apreciază

 5. Comentariile în ro, pe orice subiect, sunt 40% bășcălie, 40% jigniri, 10% vin de la persoane total neinstruite și cam 10% sunt cu adevărat valoroase din punct de vedere informațional. Și dacă ați fi scris despre lebăda neagră cam aceleași procentaje le-ați fi avut. Concluzia e clară.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Faptul că publicați acest blog reprezintă un mare ajutor pentru cine dorește o părere abilitată. E firesc că mass-media nu vă poate cita cum se cuvine deoarece misiunea ei (așa cum Covidul a arătat cum nu se poate mai bine) e limitată la senzaționalism și sentimentalism primar. Nu e misiunea nimănui să facă educație acelora care se bazează tocmai pe lipsa ei. Mi-a luat foarte multă vreme să scriu despre covid așa cum am crezut. Faptul

  Apreciază

 7. Cine dorește să fie informat studiază și selectează sursele funcție de capacitatea sa de înțelegere. Cei care v-au urmărit până acum o vor face și de acum încolo. S-au despărțit demult apele. Nu puteți convinge pe cei care refuză să accepte adevărul.

  Apreciază

 8. Domnule prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

  Stiu ca veti reveni.
  Adevaratii oameni v-au gasit si s-au adunat in jurul dumneavoastra pe acest blog aducand argumente si schimband informatii pertinente cu priire la aceasta „plandemie”.
  Nu cred ca v-ati facut iluzii ca aceste cozi de topor, va vor lasa in pace sa spuneti adevarul sau ca nu isi vor baga coada si aici facandu-ne nebuni (Apetrei, Luminita, Jon Doe). Sa-i lasam in „nebunia” si „penibilitatea” lor si sa nu ne coboram atat de jos.
  Pana atunci, va recomand (precum si tuturor celor deschisi la minte de pe acest Blog) acest canal….JonLevi

  Apreciază

 9. Vă apreciez d-le profesor și respectele mele. Sunteți printre puținii dintre personalități care ați avut curajul să vă exprimați punctul de vedere. România a ajuns în situația actuală și fiindcă personalitățile din această țară nu au avut curajul să iasă și să combată mizeria instaurată de 30 ani în România. Vă înțeleg decizia luată. Poate că se vor ridica alte personalități, tineri, cu putere combativă. Ceva trebuie făcut, ceva trebuie schimbat. Am un sentiment pur și simplu de disoluți a societății din România.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s