Publicat în etică medicală, SARS-CoV-2

Masca noastră cea de toate zilele

Multe țări au introdus cerința de a purta măști în spațiile publice, în condițiile pandemiei, fără să existe date științifice explicite disponibile în acel moment, privind eficiența acesteia. Presupunerea inițială a fost că aceasta poate reduce amenințarea acută a sistemului de sănătate publică, în mod eficient și rapid. Studiile ulterioare au arătat că există doar dovezi slabe, privind măști sigure și eficiente în utilizarea de zi cu zi (Chu D.K.; Akl E.A.; Duda S.; Solo K.; Yaacoub S.; Schünemann H.J.; Chu D.K.; Akl E.A.; El-harakeh A.; Bognanni A.; et al. Physical Distancing, Face Masks, and Eye Protection to Prevent Person-to-Person Transmission of SARS-CoV-2 and COVID-19: A Systematic Review and Meta-Analysis. Lancet 2020, 395, 1973–1987).

O altă meta-analiză efectuată în 2020 a confirmat dovezile științifice slabe pentru eficiența măștilor (Jefferson T.; Jones M.; Ansari L.A.A.; Bawazeer G.; Beller E.; Clark J.; Conly J.; Mar C.D.; Dooley E.; Ferroni E.; et al. Physical Interventions to Interrupt or Reduce the Spread of Respiratory Viruses. Part 1-Face Masks, Eye Protection and Person Distancing: Systematic Review and Meta-Analysis. medRxiv 2020).

Cu toate acestea, sub presiunea creșterii numărului absolut de teste SARS-CoV-2 pozitive, mulți decidenți au extins purtarea măștii în funcție de anumite momente și situații, întotdeauna justificate de dorința de a limita răspândirea virusului. Mass-media, numeroase instituții și majoritatea populației au susținut această abordare.

În România, s-a dezvoltat o adevărata religie a măștii în care „profeții” apocalipsei COVID au devenit „preoți” ai noului cult. Cred că nu ați uitat propaganda deșănțată pro-mască, care trebuie purtată ziua și noaptea, nu numai în spații aglomerate, dar și pe străzile pustii, la masă, la școală, în parcuri, la ștrand, în orele de sport, în biserici etc. A fost încurajată delațiunea (cetățeni isterizați își reclamau vecinii, care nu purtau corect masca), poliția și jandarmeria erau cu ochii pe „delicvenții” fără mască (îi amendau, îi băteau și chiar le întocmeau dosare penale), iar reporterițele aveau grijă să ne „informeze” cu o voce pițigăiată de indignare, că la procesiuni religioase, la nunți, la botezuri sau înmormântări preoții nu purtau mască, iar credincioșii o scoteau când primeau Sfânta Împărtășanie sau când sărutau icoanele. Pe sticla televizorului se perindau politicieni, ziariști, experți în sănătate publică, epidemiologi, virusologi, clinicieni (unii sponsorizați de mult timp de firmele de medicamente) etc. care ne explicau cum „masca ne protejează pe noi și pe cei dragi”. Niciun cuvânt despre efectele nocive. Niciun cuvânt despre raportul risc/beneficiu, care era în defavoarea purtatului măștii.

Despre acest aspect doresc să vă sensibilizez. Deoarece am aflat de la comandantul acțiunii de la DSU că un profesor de oftalmologie sau un profesor de bioetică și medicină legală nu au competența să participe la dezbateri legate de actuala pandemie și tremur de frica anchetelor Colegiului Medicilor sau a altor comisii de etică locale, naționale, planetare sau intergalactice, mă rezum doar la a vă semnala (fără a comenta) trei articole apărute relativ recent în reviste științifice importante.

Primul este un systematic review intitulat Is a mask that covers the mouth and nose free from undesirable side effects in everyday use and free of potential hazards? Int J Environ Res Public Health. 2021; 18(8) publicat pe 21 aprilie 2021 și având autori pe Kisielinski K, Giboni P, et al. (https://www.mdpi.com/1660-4601/18/8/4344)

Autorii și-au propus sa găsească și să evalueze efectele secundare (dovedite științific) asociate purtării măștilor, analizând articolele indexate în PubMed. După excluderea a 1113 lucrări irelevante au fost găsite un total de 109 publicații relevante (pentru o evaluare cantitativă – 44 de studii experimentale, iar pentru o evaluare de fond – 65 de publicații).

Iată doar câteva constatări (citez din articol):

– „Istoria timpurilor moderne arată că în pandemiile de gripă din anii 1918–1919, 1957–58, 1968, 2002, în SRAS 2004–2005, precum și în cazul gripei în 2009, măștile, în utilizarea de zi cu zi, nu au putut atinge speranța de succes în lupta împotriva scenariilor de infecție virală. Experiențele au condus la studii științifice, care au aratat, încă din 2009, că măștile nu prezintă niciun efect semnificativ cu privire la viruși…. Chiar și mai târziu, oamenii de știință și instituțiile au evaluat măștile ca nepotrivite pentru a proteja utilizatorul de infecțiile respiratorii și de protecție împotriva virușilor”.

– „Nici instituțiile de nivel superior precum OMS sau Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și nici cele naționale, precum Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, GA, SUA (CDC) sau RKI german, nu confirmă cu date științifice solide un efect pozitiv al purtării măștilor în public în ceea ce privește o rată redusă de răspândire a COVID-19 în populație”.

– „Modificările documentate ale gazelor din sânge induse de mască către hipercapnie (nivel ridicat de dioxid de carbon / CO2 din sânge) și hipoxie (scăderea nivelului de oxigen / O2 din sânge) pot duce la efecte non-fizice suplimentare, cum ar fi confuzie, scăderea capacității de gândire și dezorientare”.

– „Modificările adverse induse de mască sunt relativ minore la prima vedere, dar au consecințe pe termen lung relevante pentru patologie”.

– „Rezultatele semnificativ statistic găsite în studiile cu diferențe tangibile matematic între purtătorii de mască și persoanele fără măști sunt relevante din punct de vedere clinic. Acestea oferă o indicație că expunerea repetată și prelungită modifică condiții fizice, chimice, biologice, fiziologice și psihologice, dintre care unele sunt subliminale, dar care sunt semnificativ deplasate către zone patologice”.

Înarticol sunt prezentate toate patologiile determinate de mască și se insistă asupra faptului că nu există organ care să nu fie afectat. „În consecință, OMS nu a recomandat utilizarea generală sau necritică a măștilor pentru populația generală și și-a extins lista de riscuri și pericole în doar două luni. În timp ce ghidul din aprilie 2020 a evidențiat pericolele autocontaminării, posibilele dificultăți de respirație și falsul sentiment de securitate, ghidul din iunie 2020 a constatat efecte adverse potențiale suplimentare, cum ar fi cefaleea, dezvoltarea leziunilor pielii feței, dermatita iritantă, acneea sau riscul crescut de contaminare în spațiile publice din cauza purtării necorespunzătoare a măștii”. Un lucru, care nu trebuie minimalizat, este cel legat de aspectele epidemiologice. „Din punct de vedere epidemiologic al infecției, măștile utilizate zilnic oferă riscul de autocontaminare de către purtător atât din interior, cât și din exterior, inclusiv prin mâinile contaminate. În plus, măștile sunt îmbibate de aerul expirat, care potențial acumulează agenți infecțioși din nazofaringe și, de asemenea, din aerul ambiant din exteriorul și interiorul măștii. În special, trebuie menționate aici bacterii și ciuperci grave care cauzează infecții, dar și viruși”.

Concluziile sunt provocatoare

„Pe de o parte, pledoaria pentru o cerință de mască extinsă rămâne predominant teoretică și este susținută doar cu rapoarte de caz individuale, cu argumente de plauzibilitate bazate pe calcule model și teste de laborator in vitro. Mai mult, studii recente privind SARS-CoV-2 arată atât o infecțiozitate semnificativ mai mică cât și o mortalitate semnificativ mai mică decât cea presupusă anterior, deoarece s-ar putea calcula că rata medie de fatalitate a infecției corectate (IFR) a fost de 0,10% la nivel mondial. La începutul lunii octombrie 2020, OMS a anunțat public, de asemenea, că proiecțiile arată că COVID-19 este fatal pentru aproximativ 0,14% dintre cei care se îmbolnăvesc – comparativ cu 0,10% pentru gripa endemică – din nou, o cifră mult mai mică decât se aștepta. Pe de altă parte, efectele secundare ale măștilor sunt relevante din punct de vedere clinic”.

Al doilea articol: Schwarz S, Jenetzky E, Krafft H, Maurer T, Martin D. Corona children studies “Co-Ki”: first results of a Germany-wide registry on mouth and nose covering (mask) in children. 2021. (https://www.researchsquare.com/article/rs-124394/v1)

Pentru început un lucru inedit – care dovedește prudență (ca să nu spunem frică) față de reacția autorităților: deși articolul este evaluat și acceptat la publicare de revizori independenți, redacția îl însoțește de o notă editorială – „Acest studiu se bazează pe un sondaj privind efectele adverse ale purtării măștii la copii. Din cauza limitărilor multiple, acest studiu nu poate demonstra o relație de cauzalitate între purtarea măștii și efectele adverse raportate la copii. Majoritatea respondenților au fost părinți, iar sondajul a fost distribuit preferențial în forumurile de socializare, care, potrivit autorilor, critică în principiu măsurile guvernamentale de protecție a coronei”. Lăsând deoparte această atitudine ambiguă, în articol se precizează că la Universitatea din Witten / Herdecke a fost creat un registru online unde părinții, medicii, pedagogii și alții pot introduce observațiile lor. Se prezintă rezultatele răspunsurilor părinților, care au introdus date despre un total de 25.930 de copii. Durata medie de purtare a măștii a fost de 270 de minute pe zi. Deficiențele cauzate de purtarea măștii au fost raportate de 68% dintre părinți. Acestea includ iritabilitate (60%), cefalee (53%), dificultăți de concentrare (50%), fericire mai mică (49%), reticența de a merge la școală / grădiniță (44%), stare generală de rău (42%), deprecierea învățării (38%) ) și somnolență sau oboseală (37%). Aceste rezultate indică importanța subiectului și necesitatea unor sondaje reprezentative, studii randomizate controlate cu diferite măști și o evaluare reînnoită a riscului-beneficiu pentru grupul vulnerabil de copii. Adulții trebuie să reflecteze la circumstanțe în care ar fi dispuși să își asume un risc rezidual în favoarea posibilității copiilor să aibă o calitate a vieții mai ridicată fără a fi nevoie să poarte o mască.

În sfârșit, un sudiu expermental: Harald Walach, Ronald Weikl, Juliane Prentice și colab Experimental Assessment of Carbon Dioxide Content in Inhaled Air With or Without Face Masks in Healthy Children: A Randomized Clinical Trial –JAMA Pediatrics, 30 iunie,2021 (https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2781743)

S-a măsurat conținutul de dioxid de carbon în aerul inhalat cu și fără 2 tipuri de învelișuri pentru nas și gură într-un studiu experimental bine controlat, contrabalansat, pe termen scurt, la 45 de copii (vârsta 6 – 17 ani) voluntari, în stare bună de sănătate. A fost efectuata o măsurare de 9 minute pentru fiecare tip de mască: 3 minute pentru măsurarea conținutului de dioxid de carbon în aerul inhalat și expirat, 3 minute pentru măsurarea conținutului de dioxid de carbon în timpul inhalării și 3 minute pentru măsurarea conținutului de dioxid de carbon în timpul expirației. Conținutul de dioxid de carbon din aerul înconjurător a fost întotdeauna menținut cu mult sub 0,1% în volum prin ventilații multiple. Rezultatele au aratat în aerul inhalat al copiilor, care purtau măști, un nivel de peste șase ori mai mare decât pragul nesigur. Acest lucru se datorează volumului de spațiu mort al măștilor, care colectează rapid dioxidul de carbon expirat după o perioadă scurtă de timp. Acest dioxid de carbon se amestecă cu aer proaspăt și crește conținutul de dioxid de carbon din aerul inhalat sub mască, iar acest lucru a fost mai pronunțat în acest studiu pentru copiii mai mici. Acest lucru duce la rândul său la o patologie atribuita hipercapniei. În final, autorii conchid „Sugerăm ca factorii de decizie să cântărească dovezile solide produse de aceste măsurători experimentale și în consecință, ceea ce recomandam este că nu trebuie obligați copiii să poarte măști de față”.

În concluzie, vă recomand să citiți integral aceste articole pentru a înțelege că atunci când recomandăm o măsura trebuie în primul rând, să apreciem raportul risc / beneficiu / eficiență. Sunt însă sceptic că decidenții vor înțelege acest lucru și cred că în continuare ne vom închina la „masca noastră cea de toate zilele”.

P.S.1 Mulțumesc prietenului meu Tudor Arvinte, profesor la Facultatea de Farmacie din Geneva și cercetător în domeniul medicamentului, care mi-a semnalat unul dintre articole (de unde mi-a venit ideea acestei notițe).

P.S.2 Răzvan Constantinescu a fost printre primii în Romania care a vorbit despre inutilitatea portului exagerat al măștii. Acum este cercetat în multiple comisii de etică și de disciplină. Voi publica săptămâna viitoare punctul meu de vedere cu privire la acest subiect.

P.S.3 Deoarece eficiența vaccinului anti-COVID scade față de variantele delta și epsilon, am luat decizia să mă vaccinez după ce apare varianta omega și va fi fabricat vaccinul eficient pentru toate variantele.

sursa foto: stuff.co.nz

12 gânduri despre „Masca noastră cea de toate zilele

  1. Buna ziua Domnule Vasile Astarastoae,

    Nu am cuvinte sa va multumesc pentru toate articolele si interventiile media pe unde va putem asculta sau citi! Articolele dumneavoastra alaturi de rugaciune si mersul „pe furate”la biserica ortodoxa de aici ne au salvat mintile noua si celor 4 copilasi in toata aceasta perioada. Dumnezeu sa va tina sanatos si sa va rasplateasca toate eforturile!

    Avem o vecina romanca in varsta de 86 de ani, un om puternic si limpede, fost medic specialist in boli dermato venerice.Nu s-a ferit niciodata de noi, ca toti ceilalti care ne ocoleau la 2 metri cand ne vedeau cu copii pe strada.Nu citeste stirile, dar din experienta epidemiilor prin care a trecut in calitate de medic ne a spus din start ca masca si vaccinul nu sunt decat ca sa imbogateasca pe unii si nu au nici o eficienta.Ea este singurul membru al familiei sale care nu a primit vaccinul.

    Cu profunda apreciere, Iuliana Oltean, Oshawa, Canada

    Apreciat de 1 persoană

    1. Vaccinurile sunt ca şi centurile de siguranţă din automobile. Ele reduc atât RISCUL de rănire, cât şi SEVERITATEA rănilor.
      Însă nici una din centurile existente nu vă poate oferi GARANŢIA că nu veţi muri într-un accident.
      Vă recomand să aşteptaţi fabricarea unei centuri de siguranţă eficiente pentru toate variantele de accidente.

      Apreciază

  2. Buna. Nu am nici pe departe educatia sau experienta dumneavoastra si respect pentru ce ati realizat in viata. Exista in schimb cateva aspecte. In primul rand, port masca, oriunde este impus. Daca nimic altceva, pentru ca este impus. Apoi, studiile pe care le prezentati dvs au fost publicate foarte recent, pe cand obligativitatea purtarii acestora este de mai bine de un an iar acum deja s-au relaxat masurile, deci speram ca spuneti dvs sa fie luat in considerare la urmatoarea pandemie. Apoi, am si cateva intrebari daca imi permiteti, poate stiti dvs raspunsul. Daca sunt atat de rele si ineficiente, de la poarta cadrele medicale zilnic ore in sir? Cat despre vaccinuri, fiecare are dreptul la parerea personala, avizata ca in cazul dvs sau nu, ca in cazul meu, DAR. Eu am avut COVID. La fel si nevasta si copilul. Bunicul cat si un prieten foarte important din viata mea au murit de COVID. Pana acum, inclusiv cu AZ, efectele secundare, dupa parerea mea, sunt neglijabile, iar o protectie, oricat de slaba, este mai bine decat nimic. Cum ziceam, am avut, NU recomand. Am strans nevasta insarcinata in luna a 8-a de jos noaptea, tusea atat de puternic incat nu avea timp sa ia aer incat sa poata tusi din nou. A fost internta la spital 3 zile, de siguranta. In acelasi timp, eu aveam deja facut primul vaccin AZ, fara rapel, iar simptomele mele au fost considerabil mai slabe. Sper ca intelegeti de ce sunt sensibil la subiect. Oricum rata de vaccinare NU este unde ar trebui sa fie, iar personaje gen Sosoaca NU au nevoie de o voce avizata precum a dvs sa aibe si mai multa apa la moara. Din nou, respect pentru realizari, dar atentie va rog ce publicati, mai ales pe retelele sociale, nu toata lumea isi ia timpul sa citeasca cap coada ce se scrie, argumente etc, majoritatea nu vor mai purta masca sau nu se vor vaccina ca a spus cineva ca dvs ca el nu face/nu poarta. Prostia se raspandeste mult mai repede ca informatia utila, asa avem in 2021 miscarea anti vaccin ca … autism, oameni care cred ca pamantul este plat si altii care cred ca guvernul SUA a inlocuit toate pasarile cu drone.

    Apreciază

  3. Domnule doctor. Eu cred că este bine că fiecare din noi să emitem opinii publice numai in domeniul in care avem studiile și pregătirea necesare. Prin urmare daca nu aveți și specializarile de virusolog sau epidemiolog , cred că ar fi bine sa ascultați părerile medicilor specializați în aceste domenii referitoare la actuala pandemie și la măsurile de limitare a infectarilor . Așa cum dânșii ar fi bine sa asculte opiniile dumneavoastră în domeniile în care aveți specializarea medicala ( nu cred că a-ți fi incantat daca un medic virusolog ar emite opinii referitoare la medicina legala, contrare a ceea ce dumneavoastră știți sigur că este adevărat urmare a studiilor aprofundate in domeniu ). Este foarte important, având în vedere că pandemia nu s-a incheiat din păcate, ca noi cei care nu avem pregătire medicală să primim sfaturi referitoare la combaterea covid 19 de la persoane care au studiat o viata virușii și transmiterea acestora . Cu stima.

    Apreciază

  4. La Judecătoria Timișoara am pierdut procesul despre amendă legată de mască, cînd am fost locțiitor de președinte de secție de votare. „instanța observă că agentul constatator a dat dovadă de clemență în ceea ce privește sancțiunea aplicată”. Aici aveți textul sentinței (dar și trimiteri la articole anterioare în care am arătat cum mi-am formulat apărarea). Urmează să fac apel.
    Printre argumentele instanței (care mi-a respins cererea cu expertiză judiciară menită să lămurească dacă purtarea măștilor este o măsură de limitare a tiplui de risc legat de pandemia covid-19, adică dacă se încadrează în cerințele Legii 55/2020): „instanța reține că măsura de mai sus a fost adoptată de autoritățile din cvasiunanimitatea statelor lumii la recomandarea autorităților medicale. De asemenea, există consens în comunitatea medicală cu privire la eficacitatea măștilor de protecție în limitarea transmiterii de infecții respiratorii. Acesta este motivul pentru care, în timpul tuturor intervențiilor chirurgicale, personalul medical poartă mască de protecție”. Pe problema acestui „consens” din comunitatea medicală aș fi vrut să discut cu dv., că-mi pregătesc apelul. V-am lăsat mesaj pe telefon. https://mariusmioc.wordpress.com/2021/07/12/judecatoria-timisoara-respinge-plingerea-mea-impotriva-amenzii-luata-ca-loctiitor-de-presedinte-de-sectie-de-votare-textul-sentintei/

    Apreciază

Lasă un comentariu